Kompozicije podivljalog uma

Čitati uz čaj i zvukove divlje prirode


11.03.2017.

Horoskop

Nikad prije nisam vjerovala u horoskop. Neka tamo nebeska tijela poredana u neki konkretan slijed da bi meni odredila karakterne crte i budućnost - jednostavno se ne slaže uz moja shvatanja. Malo, svojeglavo stvorenje u meni nikad do sad nije dozvoljavalo da mi bilo kakvi spoljašnji faktori diktiraju život.
Pa ipak, u zadnje vrijeme se često uhvatim kako listam u beskonačnost interesantne i malo manje interesantne činjenice tvog horoskopskog znaka. Zaustavim se, promijenim fokus, nastavim po starom. Svaki dan, nepogrešivo.
Kažu da si tvrdoglava. Ne mogu da vjerujem da mi je bio potreban internet da to shvatim. Jednom sam provela sat vremena pokušavajući da te ubijedim da imaš razloga da se nasmiješ. Navodila sam ti sve male stvari koje su mi padale na pamet, razgovarala ozbiljno, glupirala se, molila. Rekla si mi da sam dijete. Ismijala si moj optimizam. "Od ljubavi se ne živi.", prekinula si me kad sam pokušala da ti kažem da zauvijek imaš mene. Nisam znala da ti objasnim da je tvoja ljubav jedino što moj život čini vrijednim. Horoskop kaže da si tvrdoglava. Ja sam vjerovala da je problem u meni.
Sposobna si za stabilne i čvrste veze. Sigurna luka, kako kažu. Neću te lagati - to si mi uistinu i bila. U životu si prošla mnogo i zaslužila si samo najbolje od ljudi - pokušala sam biti upravo to. Najbolja verzija sebe. Prešutila sam mnoge stvari. Nikad nećeš znati koliko je hladnih oštrica tvojih riječi probadalo moju dušu, iznova i iznova. Ne znaš koliko oštre zube imaju neki tvoji postupci, niti koliko snažno trgaju srce u komade sve one šale za koje si i sama znala da su pretjerane. Nisam ti rekla ništa od ovoga jer znam da nisi loša osoba. Nisam se požalila jer si bila sve što i sama težim biti. Pobunila si se jer trpim. Prestala sam da trpim. Otišla si. Kažeš da ti treba veza bez ikakvih nesuglasica, treba ti sigurna luka. A ne znaš da sam davala sve od sebe da ti nikad ne zatreba niko drugi. Horoskop je i to pogodio.
Kompatibilne smo. Mislila sam da je tako, stvarno jesam. Još uvijek sam sigurna da ne postoji druga osoba koja će se tako savršeno uklapati u moje postojanje. Ti si zamislila nešto drugo i otišla to pronaći. Ostala sam tu sa svežnjevima horoskopa, da pretresam i tražim načine da promijenim prošlost. Šta sam mogla uraditi drugačije? Ko sam mogla biti, da budem tvoja osoba? Mora postojati neki odgovor.
Znam da je suludo ovo što radim, u kratkim lucidnim periodima mi je potpuno jasno - horoskop je i stvoren da od čovjeka napravi olupinu, ali šta drugo da uradim? Ako su zvijezde rekle da postoji način, ne odustajem dok ga ne pronađem.
Ne krivim te nizašta. Ne mogu se naljutiti na tebe. Zamjeram jedino prokletom horoskopu koji mi neprestano ulijeva nadu da ću nekad, jednog dana, pronaći način da srcu vratim dio koji je izgubljen onog dana.

Kompozicije podivljalog uma
<< 03/2017 >>
nedponutosricetpetsub
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031