Kompozicije podivljalog uma

Čitati uz čaj i zvukove divlje prirode


10.09.2017.

Poruka mlađoj sebi

Malena, ne plaši se. I to će proći. Znam da sada ležiš u krevetu, pritisnuta težinom hiljadu svjetova i moliš da prestane.
Znam koliko si puta poželjela da te nema, da samo nestaneš bez traga i glasa. Znam da si to i pokušala. Ali pametna si, uvijek si odustajala u pravi čas.
Javljam ti se iz onog boljeg sutra o kom si uvijek maštala i želim ti reći da ne odustaješ - tu je, odmah iza ugla.
Sigurno mi nećeš vjerovati, ali ono što ćeš uskoro naučiti o sebi nešto je na što sada skoro i ne pomišljaš. Bit će teško, mnogo ćeš da brineš, ali ćeš konačno shvatiti - ipak si bila upravu sve ovo vrijeme. Razumjet ćeš da si s razlogom sumnjala, bježala, krila se od ljudi koji ti se nisu sviđali. Povrijedit će te i oni koje si pustila bliže, ostavit će te samu nasred puta, bez ikakvog razloga i objašnjenja. Patit ćeš, ali bit ćeš dobro. Znaš, neprocjenjivo je moći mirno zaspati.
Mislim da si to već i dokučila, ali shvatit ćeš da ti sigurno ne treba princ na bijelom konju. Istini za volju, za tim nikad i nisi naročito patila, pa ti ova misao neće doći kao veliko iznenađenje. Kao i svaka djevojka tvojih godina koja otkrije feminizam i počne da prevaspitava sama sebe, neko vrijeme ćeš tvrditi da ti ne treba niko. "Nezavisna, emancipovana mlada žena kojoj ne treba muškarac!", govorit ćeš neko vrijeme potpuno ozbiljno. Srećom, to neće dugo trajati i naučit ćeš još jednu lekciju: svaki novčić ima dvije strane. Upoznat ćeš i onu skrivenu, prljavu stranu feminizma i očekivanja koja ona sa sobom nosi. Još jednom ćeš meni olakšati pisanje ove poruke i pokazati da si dovoljno pametna da se ne utopiš u masi venerinih ogledala, dlakavih pazuha i mizandrije.
Sad ćeš govoriti da si "nezavisna, emancipovana mlada žena kojoj ne treba muškarac da joj otvara tegle i ubija paukove", naravno - u šali. Ipak, nešto će biti pogrešno. Ne mrziš muškarce, pobjegla si prije nego što su te do te mjere zatrovale, ali ipak... Nećeš ih ni naročito voljeti. Ponekad ćeš se pitati šta nije uredu s tobom. Otkrit ćeš seks, pokušavati da uživaš u njemu onako kako to rade na filmovima, iznova bivati razočarana. Nećeš biti sigurna da si ikad osjetila ljubav. Naravno da ćeš odmah zaključiti da je problem u tebi, tu grešku ćeš svakako napraviti još mnogo puta.
A onda će se desiti. Kao jedan jedini sunčev zrak koji se krišom uvuče u zamračenu prostoriju, kroz tvoj život će da prošeta neko novi. I sve će odjednom postati jasno. Po prvi put u životu, pomislit ćeš da možda ipak nije sve tvoja krivica. I osjećaj će biti jebeno dobar, jer - ko uopšte želi da bude fabrička greška?
Nova 'ti' nije osoba koja si uvijek maštala da postaneš, čak ni približno. Ali nešto je u njoj novo i drugačije, nešto što govori: "Želim da napredujem!". A to će biti sasvim dovoljno za početak.
Ni slučajno nemoj pomisliti da će s ovim život postati išta lakši. Iza sebe ćeš ostaviti sve što si do tad nazivala problemima, samo da bi kročila u jedan potpuno novi svijet. Na momente ćeš žaliti što si od mame i tate krila sve one gluposti za koje nisi ni shvatala zašto moraju biti tajna. Tek ćeš sada shvatiti šta znači imati tajnu. Naučit ćeš da to nisu šifrirane porukice na listovima svake knjige koje se dočepaš, niti šaputanja u školskim hodnicima koja su svakako svi mogli da čuju. Shvatit ćeš da tajna može da boli, na momente čak i više nego što bi boljela da nekako postane istina. Morat ćeš da kriješ svaki veseli treptaj srca i svaki slatki dodir užarenih jagodica na svojoj nadlaktici. Pisat ćeš ljubavne poruke nevidljivom tintom svojih prtiju po njenom koljenu, ali samo ako je stolnjak dovoljno dug da vas sakrije. Ništa ti neće biti jasno. Zašto se kriješ? Shvatit ćeš da zapravo ne shvataš. Nastavit ćeš da kriješ pred svakim ko ti se učini poznatim. U tebi će da ključa bijes i tuga kakvu prije nisi osjetila, ali čekaj. Malena, ne žuri. Sve će doći na svoje ako vjeruješ. Drži je za ruku čvrsto - i ne puštaj. Bolji život nas obje čeka iza ugla.

Kompozicije podivljalog uma
<< 09/2017 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930